Alimlər şirniyyata olan həvəsin genetik səbəbini tapıblar
Bu gün, 11:08
İtaliya, İspaniya və Danimarka alimləri SI geninin növlərinin insanların şirniyyata olan həvəsinə təsir etdiyini aşkar ediblər.
Onların araşdırmasının nəticələri Gastroenterology jurnalında dərc olunub.Tədqiqatlar göstərir ki, Böyük Britaniya sakinləri gündəlik kalorilərinin 9-12%-ni saxaroza da daxil olmaqla şəkərlərdən alırlar. Üstəlik, əhalinin 79%-ə qədəri müntəzəm olaraq gündə üç dəfəyə qədər şirniyyat yeyir. Lakin məlumatlar göstərir ki, bütün insanlar şəkəri eyni dərəcədə asanlıqla həzm etmirlər. Britaniyalıların təxminən 10%-i saxaroza emalında genetik pozğunluqla əlaqəli olan irritabl bağırsaq sindromundan əziyyət çəkir.Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, qlükozanı metabolizə etmək qabiliyyətinin genetik fərqləri təkcə istehlak edilən saxarozanın ümumi miqdarına deyil, həm də şirin qidalara olan həvəsin səviyyəsinə təsir edir. SI geni olmayan siçanlar üzərində aparılan təcrübələrdə saxaroza istehlakında əhəmiyyətli azalma qeydə alınıb.Nutrigenetik yanaşmadan istifadə edən elm adamları, Qrenlandiyada saxaroza həzmində problemi olan insanların daha az şəkərli qidalar istehlak etdiyini aşkar edib.