Bu balıqları mütləq yemək lazımdır — Əvəzsiz FAYDALARI

Bu gün, 00:07           
Bu balıqları mütləq yemək lazımdır —
Sağlamlıq mütəxəssislərinin ümumi tövsiyəsi daha çox balıq yeməkdir. Mövcud olan çoxlu dəniz məhsulları var və bu sizin seçiminizi çətinləşdirir.

Bəs ən faydalı balıq növləri hansıdır?

Demokrat.az xəbər verir ki, dietoloq Kristen Karli hansı balıq növlərinin ən faydalı olduğunu açıqlayıb.

Balığın insanlara faydası nədir?

Əksər balıq növləri əhəmiyyətli miqdarda protein, B vitaminləri və bəzi hallarda dəmir, selen, sink və hətta kalsium da daxil olmaqla bir sıra minerallardan ibarətdir.

"Zülal əzələlərin qorunması, immun dəstəyi, dolğunluğu və enerjini qorumaq üçün vacibdir. Balıqlarda tez-tez tapılan digər qida maddələri maddələr mübadiləsini, toxunulmazlığı, ürək və sümük sağlamlığını dəstəkləyir", deyə dietoloq bildirib.

Ən sağlam balıq növlərindən bəzilərində omeqa-3 yağ turşuları və D vitamini də var.

"Omeqa-3 sağlam yağlardır, ürəyi, beyni, oynaqları, gözləri və dərini əla formada saxlamağa kömək edir, həmçinin psixi sağlamlığı dəstəkləyir və bədəndəki iltihabı azaldır, D vitamini isə sümükləri dəstəkləyir, immunitet sistemini gücləndirir və əhval-ruhiyyəyə müsbət təsir edir", deyə Karli izah edib.

Eyni zamanda, qorxmaq lazım olan maddələr tez-tez balıqlarda olur - civə, mikroplastiklər və poliklorlu bifenillər:

"Civə zəhərli maddədir və onun orqanizmdə yüksək səviyyədə olması sinir sisteminə, xüsusən də uşaqlarda və hamilə qadınlarda mənfi təsir göstərə bilər. Bu arada, dünyada plastik və kimyəvi çirklənmənin hər yerdə olması ilə mikroplastiklər və kimyəvi çirkləndiricilər dəniz məhsullarında həmişəkindən daha çox yayılıb".

Hansı balıq ən faydalıdır?

1. Sardina;
2. Skumbriya;
3. Qızılbalıq;
4. Siyənək;
5. Farel;
6. Hamsi;
7. Treska.

Yemək üçün sağlam balıqları necə seçmək olar?

- Qida zəncirinin aşağı hissəsində yerləşən kiçik balıqları seçin;

- Əvvəlcədən bişmiş və qızardılmış balıqdan imtina edin;

- Balıq ovu üsulu və məhsulun davamlılığı haqqında məlumat əldə etmək üçün məhsulların qablaşdırılmasını yoxlayın;

- Balıqdakı civə tərkibinə diqqət yetirin. Qılınc balığı, tuna və marlindən imtina etmək daha yaxşıdır.












Teref.info © 2015
E-mail: n_alp@mail.ru            Telefon: 051 933 93 21            Baş redaktor: Nurəddin (Xoca) İsmayılov
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.