Qış fəslində xəstələnməmək üçün nələr yemək lazımdır?
Bu gün, 09:58
Artıq iki gündür ki, Azərbaycana qış fəsli daxil olun. Qış mövsümü bədənin daha çox enerji və istilik ehtiyacı duyduğu bir dövrdür. Havanın soyuq, gündüzlərin qısa və günəşin az olması insanın immun sistemini zəiflədə bilər. Buna görə də bu mövsümdə bədənin ehtiyaclarını qarşılayacaq və sağlamlığı dəstəkləyəcək qidalar seçmək çox vacibdir.Foodinfo.az xəbər verir ki, qışda yeməli olduğumuz qidalar, həm bədəni gücləndirmək, həm də ruhu istiləndirmək üçün əhəmiyyətlidir.Qışda immun sistemini gücləndirən qidalara önəm vermək vacibdir. C vitamini ilə zəngin olan meyvələr, məsələn, portağal, kivi, alma və nar, orqanizmi xəstəliklərdən qorumağa kömək edir. Qışda xüsusilə turşu kələm, brüssel kələmi və digər kələmdən hazırlanan yeməklər faydalıdır. Bu qidalar həm də bağırsaq mikroflorasını yaxşılaşdırır və bədənin qış xəstəliklərinə qarşı dözümlülüyünü artırır.Qışda bədən daha çox enerji istehlak etməyə ehtiyac duyur. Ət və heyvan mənşəli məhsullar bu ehtiyacı qarşılayır. Qırmızı ət, toyuq, hinduşka və balıq kimi məhsulların istehlakı əzələ kütləsini qorumağa və istilik istehsalını artırmağa kömək edir. Həmçinin, balıqda olan Omeqa-3 yağ turşuları, qışda bədəni zəifləyən immun sistemini gücləndirir.Qışda isti və doyurucu səhər yeməkləri bədəni həm istiləndirir, həm də enerji təmin edir. Yulaf əzməsi və qarğıdalı ilə hazırlanan sıyıqlar həm tox saxlayır, həm də gündəlik vitamin və mineral ehtiyaclarını qarşılamağa kömək edir. Bu yeməklər həmçinin bağırsaqların normal fəaliyyətini dəstəkləyir.Qışda tərəvəzlərə və şorbalara da daha çox yer vermək lazımdır. Tərəvəzlər, xüsusilə kök və göyərtilər, orqanizmin vitamin və mineral ehtiyaclarını qarşılayır. Əgər qışın soyuğunda bir az daha isti yeməklər istəyirsinizsə, tərəvəzli şorbalar həm doyurucu, həm də sağlamdır. Tərəvəz şorbaları həm də metabolizmi gücləndirir.Qışda orqanizmə əlavə enerji vermək üçün qoz, fındıq, badam və digər quru meyvələr ideal seçimdir. Bu məhsullar həm zəngin vitaminlər, həm də sağlam yağlar təklif edir. Bundan başqa, zeytun yağı, kətan yağı kimi təbii yağlar, orqanizmin ehtiyac duyduğu yağ turşularını təmin edir və qışda dərinin qurumasını qarşısını alır.Qışda isti içkilər, xüsusilə çay, kakao və otlaq çayları həm rahatlatıcıdır, həm də bədənə istilik verərək immune sistemini dəstəkləyir. Zəncəfil, bal və limonlu çaylar xüsusilə qışın soyuğunda faydalıdır. Zəncəfilin iltihab əleyhinə təsiri vardır, bal isə boğazı yumuşaldır və soyuqdəyməyə qarşı təsirlidir.Bir sözlə, qışda sağlam və balanslı qidalanmaq, bədənin normal fəaliyyətini davam etdirməsi və xəstəliklərə qarşı mübarizəsini gücləndirməsi üçün olduqca önəmlidir. Bu mövsümdə istehlak etdiyimiz qidalar həm qışın soyuğuna qarşı mübarizə aparmağa, həm də ümumi sağlamlığımızı qorumağa kömək edir. İmmunitet sistemini gücləndirən, enerji verən və bədəni istilədən qidalarla qışın fəsli rahat və sağlam keçirmək mümkündür.