D vitamini ən çox hansı qidalarda olur?

28-02-2025, 17:08           
D vitamini ən çox hansı qidalarda olur?
D vitamini orqanizmin sümük sağlamlığı, immunitet sistemi və əhval-ruhiyyəsi üçün vacibdir. Günəş işığı əsas mənbə olsa da, bəzi qidalar da D vitamini ilə zəngindir. Foodinfo.az D vitamini ehtiva edən qidaları təqdim edir.Yağlı balıqlar:
Somon (qızılbalıq)
Sardina
Skumbriya
Ton balığı
Dəniz məhsulları:
Balıq qaraciyəri yağı (ən yüksək D vitamini tərkibinə malikdir)
Karides və istridyə
Süd və süd məhsulları:
Kərə yağı
Pendir (xüsusilə çedar və ricotta)
D vitamini ilə zənginləşdirilmiş süd və qatıq
Yumurta sarısı:Xüsusilə sərbəst gəzən toyuqların yumurtası daha çox D vitamini ehtiva edir. Göbələklər:Portobello, şitake və maitake göbələkləri günəş işığına məruz qaldıqda D2 vitamini istehsal edirlər. D vitamini ilə zənginləşdirilmiş qidalar:
Taxıllar və yulaf əzməsi
Bitki südləri (badam, soya, kokos südü)
Meyvə şirələri (xüsusilə portağal şirəsi)
Əgər kifayət qədər günəş işığı qəbul etmirsinizsə, bu qidaları rasionunuza əlavə etməklə D vitamini səviyyənizi yüksəldə bilərsiniz. Alternativ olaraq, həkim məsləhəti ilə D vitamini əlavələri də qəbul edilə bilər.












Teref.az © 2015
TEREF - XOCANIN BLOQU günün siyasi və sosial hadisələrinə münasibət bildirən bir şəxsi BLOQDUR. Heç bir MEDİA statusuna və jurnalist hüquqlarına iddialı olmayan ictimai fəal olaraq hadisələrə şəxsi münasibətimizi bildirərərkən, sosial media məlumatlarındanda istifadə edirik! Nurəddin Xoca
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
E-mail: n_alp@mail.ru