Duzsuz yemək ölüm riskini azaldır- ARAŞDIRMA
28-08-2023, 13:37

Kenpuk Universitetinin (Cənubi Koreya) alimləri müəyyən ediblər ki, duzdan az istifadə edilən pəhriz ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini 20% azaltmağa kömək edir.
Cebhe.info bu barədə “The Guardian”-a istinadən yazır.
Müəlliflər 500 000 britaniyalının sağlamlıq vəziyyəti və vərdişləri haqqında məlumat toplayan “British Biobank”-ın məlumatlarından istifadə ediblər.
Bu məlumat dəstini təhlil etdikdən sonra tədqiqatçılar müəyyən etdilər ki, heç vaxt yeməyinə duz əlavə etməyənlərin, müntəzəm olaraq bunu edənlərlə müqayisədə atrial fibrilasiya və digər ürək xəstəliklərinə tutulma ehtimalı 18% azdır.
Yeməklərinə bəzən duz əlavə edən insanlar 15% daha az olub.
Atrial fibrilasiya ürək ritminin pozulmasıdır, atrial əzələ liflərinin ayrı-ayrı qruplarının tez-tez (dəqiqədə 350-700) və xaotik daralması ilə xarakterizə olunur. Bu halda, bütövlükdə qulaqcıqların həyəcanlanması və büzülməsi yoxdur və qulaqcıqların hər bir daralması ürəyin mədəciklərinin daralması ilə müşayiət olunmur. Rusiyada xəstələrin sayı 2,5 milyon nəfərə çatır