Yeməyi belə yeyənlərdə mədə xərçəngi yarana bilər – Onkoloq

26-01-2024, 08:54           
Yeməyi belə yeyənlərdə mədə xərçəngi yarana bilər – Onkoloq
Qeyri-sağlam qida vərdişi, davranışı mədə xərçəngini yaradan faktorlardan biridir.

TEREF xəbər verir ki, bu barədə onkoloq Aleksandr Seryakov danışıb.

“Bu məsələ ciddi diqqət tələb edir. İnsanın gün ərzində necə və nə ilə qidalanmasının böyük təsiri var.Bunlardan biri sənaye emalından keçmiş ət və ət məhsullarının hər gün yeyilməsidir: kolbasa, sosis, vetçina, ət konservi və s.

Bu qidalarda nitrozamin, akrilamid, peroksidlər var ki, onlar qida borusu, mədənin hüceyrələrində mutasiyalara səbəb olur.

Digər qida vərdişi alkoqoldur. Alkoqollu içkilər də kanserogen maddə olan etanol və metanol tərkiblidir. Bu maddələr mədə, qida borusu, mədəaltı vəzinin hüceyrələrini zədələyir, bədxassəli şişlərin yaranmasına zəmin yaradır.

Eləcə də qıcıqlandırıcı qidalara həvəs – acı, istiotlu, duzlu, isti, marinad, konservləşdirilmiş – mayonez, ketçup, şoraba, turşu, göbələk və s. mədənin divarını yeyir, orda yara, xora açır və nəticədə gələcəkdə törəmələrə zəmin yaradır.

Həzm orqanlarının şişlərinin qarşısını almaq üçün bu qidaları azaltmaq, Aralıq dənizi pəhrizinə əməl etmək, təzə və bişmiş tərəvəz, meyvə, balıq, zeytun yağı qəbul etmək lazımdır”. \\Medicina.Az












Teref.az © 2015
TEREF - XOCANIN BLOQU günün siyasi və sosial hadisələrinə münasibət bildirən bir şəxsi BLOQDUR. Heç bir MEDİA statusuna və jurnalist hüquqlarına iddialı olmayan ictimai fəal olaraq hadisələrə şəxsi münasibətimizi bildirərərkən, sosial media məlumatlarındanda istifadə edirik! Nurəddin Xoca
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
E-mail: n_alp@mail.ru