Şəkər xəstəliyini yarada biləcək qidalar hansılardır?
Bu gün, 12:38
Qeyri-sağlam pəhriz, xüsusilə kolbasa, vetçina və digər emal olunmuş qidalar yemək 2-ci dərəcəli şəkər xəstələyinin inkişaf riskini artırır.
Azpost.info bildirir ki, alimlər bu barədə xəbərdarlıq edirlər.
Mütəxəssislər 1,97 milyon insanın məlumatlarını, o cümlədən iştirakçıların yaşı, cinsi, çəkisi və həyat tərzini nəzərə alaraq araşdırma aparıblar. Alimlər belə qənaətə gəliblər ki, gündə 50 qram emal olunmuş ət yemək növbəti 10 il ərzində 2-ci tip şəkərli diabet riskini 15% artırır. Əgər dozanı 100 qrama qədər artırsanız, xəstəliyin inkişaf riski daha 10% artır.
Elm adamları ət istehlakının 2-ci tip diabetə səbəb olduğunu izah etməyiblər. Onlar yalnız bu məhsulun pəhrizə əlavə edilməsinin insulin həssaslığını pisləşdirə biləcəyini , xəstəliyin inkişaf riskini artıra biləcəyini qeyd edirlər.