Hazır qəhvədə dad artırıcılar və trans yağlar ola bilər

28-06-2025, 09:08           
Hazır qəhvədə dad artırıcılar və trans yağlar ola bilər
Hazır qəhvə istehlak edənlər onun tərkibində dad artırıcı maddələrin ola biləcəyini nəzərə almalıdırlar.
Bu barədə Dövlət Təhsil Universitetinin Təbiət Elmləri fakültəsinin dekan əvəzi İrina Lyalina “İzvestiya” qəzetinə açıqlamasında danışıb. O bildirib ki, bəzi istehsalçılar xammalın keyfiyyətsiz və balanssız tərkibini kompensasiya etmək üçün dadvericilərdən istifadə edirlər.Mütəxəssis qeyd edib ki, tez hazırlanması üçün istifadə edilən qəhvə dənələrinin nüvəsində kofeindən daha çox teobromin maddəsi olur. Bu nüvələrdən alınan ekstrakt dondurularaq qurudulur və hazır qəhvə istehsalında istifadə edilir.Lyalina əlavə edib ki, ani və ya dondurulmuş qəhvələrin tərkibində sublimasiya prosesi zamanı az miqdarda trans yağlar da meydana çıxa bilər. Bu maddələr orqanizmdə yığıldıqda sağlamlıq üçün risk daşıya bilər, xüsusilə ürək-damar sistemi və maddələr mübadiləsi pozğunluqları ilə bağlı.Ona görə də, mütəxəssis istehlakçılara hazır qəhvənin tərkibinə diqqət etməyi və mümkün qədər təbii, minimal işlənmiş məhsullara üstünlük verməyi tövsiyə edir. Həmçinin, gündəlik kofein miqdarına nəzarət etmək də sağlamlıq baxımından vacib amillərdəndir.












Teref.az © 2015
TEREF - XOCANIN BLOQU günün siyasi və sosial hadisələrinə münasibət bildirən bir şəxsi BLOQDUR. Heç bir MEDİA statusuna və jurnalist hüquqlarına iddialı olmayan ictimai fəal olaraq hadisələrə şəxsi münasibətimizi bildirərərkən, sosial media məlumatlarındanda istifadə edirik! Nurəddin Xoca
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
E-mail: n_alp@mail.ru