Mütəxəssislər kiflənmiş çörək yeməyin zərərlərindən danışıblar
24-06-2024, 11:04
Hətta az miqdarda kiflənmiş çörəyi atmaq lazımdır, çünki göbələk sporları artıq bütün məhsula təsir göstərir.
Kiflənmiş çörək yemək sağlamlıq problemlərinə və bəzi hallarda hətta ölümə səbəb ola bilər. Ekspertlər bu barədə "Beşinci Kanal"da məlumat veriblər.
"İmmunitet azalır, allergiya və mədə-bağırsaq traktında problemlər başlaya bilər. Yəni kiflənmiş məhsulların müntəzəm istehlakı orqanizmin intoksikasiyasına və zəhərlənməsinə gətirib çıxarır", - "Roskaçestvo"nun əməkdaşı Natalya Zavyalova bildirib.
Diyetoloq Mariyat Muxinanın fikrincə, hətta az miqdarda kiflənmiş çörəyi atmaq lazımdır, çünki göbələk sporları artıq bütün məhsula təsir göstəriblər. Bundan əlavə, göbələk sporlarının qalıcılığına görə soyuducunu (və ya çörəyin olduğu başqa bir yeri) yumaq və otağı havalandırmaq lazımdır.
"Bu göbələk sporları bütün otaqda böyük sürətlə yayılırlar və faktiki olaraq hətta ağciyərlərinizi onlarla yoluxdura bilərsiniz", - mütəxəssis qeyd edib.
Öz növbəsində, Moskva Dövlət Universitetinin "Biologiya" fakültəsinin "mikologiya və alqologiya" kafedrasının aparıcı mühəndisi Maksim Dyakov vurğulayıb ki, bəzi toxuma növlərinin tərkibində ölümcül üzvi birləşmə - aflatoksin var və onun böyük dozaları qaraciyər sirrozuna səbəb ola bilər.
"Bu, böyrəklərə zərbə, immun və sinir sisteminin məhvi ola bilər", - alim dəqiqləşdirib.
Daha əvvəl qastroenteroloq Petmat Şamayeva südün hansı sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini izah edib.
Digər maraqlı xəbərləri həmçinin Sputnik Azərbaycan-ın Teleqram kanalından izləyin.