Qocalmanı ləngidə bilən qidalar kəşf edilib
Bu gün, 10:08

Acı qidalar hipertoniya, ürək-damar xəstəlikləri və diabetlə mübarizə aparır, həmçinin hüceyrələrin qocalma prosesini ləngidir.
Gazeta.ru xəbər verir ki, bunu Çinin Luohe Qida Mühəndisliyi Universitetinin alimlərinin araşdırması göstərib. Nəticələr Foods jurnalında dərc olunub.Alimlər bu qənaətə əvvəllər mövzusu acı maddələrin - alkaloidlərin, polifenolların, terpenoidlərin və amin turşularının xassələri olan əvvəlki elmi işlərin meta-analizi nəticəsində gəliblər.Acı maddələr qarabaşaq, acı balqabaq, lobya, qoz-fındıq və qəhvə kimi təbii qidalarda olur. Bu maddələr qidaya spesifik dad verməklə yanaşı, bir sıra müsbət təsirlərə də malikdir. Məsələn, onlar hipertansiyonun qarşısını almağa kömək edir, qan şəkəri və yağ (triqliserid) səviyyələrini azaldır, həmçinin antiinflamatuar, antioksidant və antibakterial təsir göstərir.Alimlər hesab edirlər ki, acı maddələrin antioksidant təsiri xüsusilə vacibdir, hüceyrələri qeyri-sabit molekulların vurduğu zərərdən qorumağa kömək edir. Antioksidanlar həm də qocalmanı yavaşlatır və ürək-damar xəstəliklərinin və diabetin qarşısını alır.Tədqiqatçıların qeyd etdiyi kimi, acı qidalar da həzmə müsbət təsir göstərir, mədə turşusu və öd istehsalını yaxşılaşdırır və yağların daha yaxşı həzmini təşviq edir. Acı qidalar xüsusilə şəkərli diabet və piylənmə olan insanlar üçün faydalıdır: acı yeməklər iştahı azaldır və şirniyyata olan həvəsi aradan qaldırmağa kömək edir.