Nə yeyək ki, bağırsağa zərər olmasın ?-1 nömrəli qəlyanaltı
Dünən, 08:44

Bağırsağa zərər vermədən nə yemək olar: gastroenteroloq №1 qəlyanaltı yeməyini açıqladı
Həzm sistemi üçün sağlam qidalanma olduqca vacibdir
Tribunainfo.az xəbər verir ki, bağırsağın sağlamlığı təkcə həzm sistemi üçün deyil, həm də immunitet, maddələr mübadiləsi və orqanizmdə baş verən bir çox digər proseslər üçün olduqca önəmlidir.
Məhz buna görə də qarınımızda yaşayan trilyonlarla bakteriyanın fəaliyyətini dəstəkləmək vacibdir, – Eatingwell yazır.
Bağırsaq sisteminin düzgün işləməsi üçün ilk və əsas addım sağlam qidalanmadır. Bu isə gündəlik rasiona bağırsaq üçün faydalı məhsulların – meyvə, tərəvəz və ya probiotiklərlə zəngin məhsulların (məsələn, yoqurtun) daxil edilməsini nəzərdə tutur.
Tibb elmləri doktoru, gastroenteroloq və qidalanma üzrə ekspert Cenis Lasterin sözlərinə görə, sağlam çərəz (snək) üçün ən ideal variant – qoz-fındıq və ya onlardan hazırlanmış pastalardır. Onlar bağırsaq üçün faydalı maddələrlə zəngindir. Qoz-fındıq təkcə bütöv formada deyil, müxtəlif növlərdə və pastalarda da ideal ara yeməyi hesab olunur.
Qoz-fındıq ara yeməyi zülal və lifin uğurlu birləşməsidir. Sağlam zülallı ara yemək 6-20 qram zülal, yüksək lifli snək isə ən azı 3 qram lif tərkibli olmalıdır. Məsələn:
2 xörək qaşığı badam pastasında təxminən 7 qram zülal və 3 qramdan çox lif var.
¼ stəkan təmizlənmiş fıstıqda isə təxminən 6 qram zülal və 3 qram lif mövcuddur.
Nəticə: Əgər bağırsağınıza zərər vermədən qəlyanaltı etmək istəyirsinizsə, qoz-fındıq və onların pastaları ən sağlam və faydalı seçimlərdəndir – həm zülalla, həm də liflə zəngin olduqları üçün uzun müddət toxluq hissi yaradır və bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir.