Kartof sağlam, yoxsa qeyri-sağlam qidadır? - Alimlər açıqladı
10-09-2024, 10:44
Arıqlamaq istəyənlərin çoxu kartofdan uzaq durmağa çalışır. Bəziləri düşünür ki, kartof sağlamlığa zərərlidir.
TEREF Lent.az-a istinadla xəbər verir ki, elm adamları bunun əksini iddia edirlər. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, digər məhsullar kimi kartofu da həddindən artıq yemək ziyandır. Kartofun miqdarı ilə yanaşı, onun hazırlanma üsulu da vacibdir.
Qızardılmış kartof daha dadlı olsa da, qaynadılmışa üstünlük verilməlidir. Çünki onun tərkibində cəmi 130 kalori var.
Kartofun kök yumrularında çoxlu vitamin və digər qida maddələrinin olduğunu da xatırlamaq lazımdır.
Onların arasında sitrus meyvələrindən daha çox kartofda olan C vitamini var. Təxminən 150 q ağırlığında kiçik bir yumrudan bu vitaminə gündəlik tələbatın təxminən 15 faizini ala bilərsiniz.
Eyni 150 qramlıq kartof B6 vitamininin tələb olunan gündəlik dəyərinin təxminən dörddə birini ehtiva edir.
Siz həmçinin kartofda kalium və xolin, həmçinin bağırsaqlar üçün faydalı olan davamlı nişasta tapa bilərsiniz. O da qeyd edilir ki, kartofda qlüten yoxdur, bu da onları bu komponentə qarşı dözümsüzlükdən əziyyət çəkən insanların süfrələrində xoş qonaq edir.