Hər gün şəkərli içki içilərsə, bədəndə nə baş verər
2-11-2024, 17:58
Hər gün şəkərli içki içmək sağlamlığa ciddi təsirlər göstərə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, şəkərli içkilər yüksək miqdarda şəkər və əlavə maddələr ehtiva etdiyindən, onları davamlı olaraq istehlak etmək bir sıra sağlamlıq problemlərinə gətirib çıxara bilər.
1. Çəki artımı və piylənmə
Şəkərli içkilər boş kalori mənbəyi olduğu üçün tez çəki artımına səbəb olur və bədəndə yağ yığılmasını artırır. Xüsusilə qarın bölgəsində yağlanmaya səbəb olur.
2. 2-ci tip şəkərli diabet riski
Gündəlik şəkərli içki istehlakı qanda şəkər səviyyəsini artırır və zamanla insulin müqavimətinə gətirib çıxarır. Bu da uzunmüddətli perspektivdə 2-ci tip diabet riskini artırır.
3. Ürək xəstəlikləri
Yüksək şəkər qəbulu qan təzyiqini artırır və qanda zərərli xolesterol səviyyəsini yüksəldir. Bu da ürək-damar xəstəliklərinə yol açan amillərdəndir.
4. Diş sağlamlığına zərəri
Şəkərli içkilərdəki şəkər və turşular diş minasını zəiflədir, çürüməyə və diş problemlərinə səbəb olur.
5. Qaraciyər zədələnməsi
Həddindən artıq şəkər qaraciyərə yük düşməsinə səbəb olur. Zamanla qaraciyərdə yağ yığılması və qaraciyər yağlanması riskini artırır.6. Enerji səviyyəsinin dalğalanmasıŞəkərli içkilər sürətli enerji artımına səbəb olsa da, qısa müddət sonra enerjinin düşməsinə səbəb olur və yorğunluq yaradır.Daimi şəkərli içki istehlakını azaltmaq və onu su, bitki çayı və ya az şəkərli içkilərlə əvəz etmək sağlamlığın qorunmasına kömək edir.
1. Çəki artımı və piylənmə
Şəkərli içkilər boş kalori mənbəyi olduğu üçün tez çəki artımına səbəb olur və bədəndə yağ yığılmasını artırır. Xüsusilə qarın bölgəsində yağlanmaya səbəb olur.
2. 2-ci tip şəkərli diabet riski
Gündəlik şəkərli içki istehlakı qanda şəkər səviyyəsini artırır və zamanla insulin müqavimətinə gətirib çıxarır. Bu da uzunmüddətli perspektivdə 2-ci tip diabet riskini artırır.
3. Ürək xəstəlikləri
Yüksək şəkər qəbulu qan təzyiqini artırır və qanda zərərli xolesterol səviyyəsini yüksəldir. Bu da ürək-damar xəstəliklərinə yol açan amillərdəndir.
4. Diş sağlamlığına zərəri
Şəkərli içkilərdəki şəkər və turşular diş minasını zəiflədir, çürüməyə və diş problemlərinə səbəb olur.
5. Qaraciyər zədələnməsi
Həddindən artıq şəkər qaraciyərə yük düşməsinə səbəb olur. Zamanla qaraciyərdə yağ yığılması və qaraciyər yağlanması riskini artırır.6. Enerji səviyyəsinin dalğalanmasıŞəkərli içkilər sürətli enerji artımına səbəb olsa da, qısa müddət sonra enerjinin düşməsinə səbəb olur və yorğunluq yaradır.Daimi şəkərli içki istehlakını azaltmaq və onu su, bitki çayı və ya az şəkərli içkilərlə əvəz etmək sağlamlığın qorunmasına kömək edir.