Zeytun yağı təkcə ürək sağlamlığı üçün deyil, beyin funksiyalarının qorunması üçün də əvəzsiz qidadır. İtaliyanın Florensiya Universitetində aparılan araşdırmalarda zeytun yağında olan antioksidantların neyrodegenerativ proseslərin qarşısını aldığı sübut edilib. Tədqiqatı aparan nevroloq Dr. Marco Bellini qeyd edir ki, tərkibindəki oleokantal maddəsi hüceyrə zədələnməsinə qarşı qoruyucu rol oynayır.Yunanıstandan dietoloq Dr. Eleni Papadopoulou zeytun yağını gündəlik salat və bişmiş yeməklərdə istifadə etməyin yaddaş gücləndirici təsir verdiyini bildirir. Araşdırmalar göstərir ki, Aralıq dənizi pəhrizinə sadiq qalan insanlar arasında Alzheymer xəstəliyinə rastgəlmə halları daha azdır.