“Avropada eyni çörəyi yeyirəm, heç nə olmur... Amma Türkiyədə dərhal şişkinlik, qaz, yuxululuq yaradır”.

30-06-2025, 08:04           
“Avropada eyni çörəyi yeyirəm, heç nə olmur...
Səbəb təkcə qlüten deyil.
Səbəb çörəyin arxasında duran sistemdir.
Türkiyədə çörək niyə bu qədər “toxunur”?
Problem TƏKCƏ QLÜTEN DEYİL, MÜASİR BUĞDADIR
○ Müasir buğda: yüksək məhsuldarlıq üçün genetik hibridləşdirilmiş növ
○ Türkiyədə istifadə edilən buğdanın çox hissəsi “yüksək gluten” və emal olunmuş buğdadır
○ Avropalılar hələ də əski toxumlarından və yerli buğda sortlarından istifadə edirlər
→ Deməli, eyni “çörək” deyil!
MAYANIN ƏVZİNƏ “SÜRƏTLİ QİÇQIRMAĞA”
• Türkiyədəki çörəkbişirmə müəssisələrinin əksəriyyəti ticari mayadan istifadə edir
• 45 dəqiqəyə qalxır, bişir və çıxır
• Avropada turş mayası ilə 12-48 saat qıcqırma
→ Qlüten və lektinlər parçalanır
→ Həzm etmək asanlaşır
○ Mayasız çörək = mədə üçün işgəncə DIFFERENTİAL ƏLAQƏLƏR
• Türkiyədə çörəkdə:
→ Kalium bromat, emulqatorlar, şəkər, soya unu, ferment qarışıqları
• Avropanın əksər ölkələri kalium bromat kimi əlavələri qadağan edib
→ Çünki bu maddələr kanserogen, allergen və bağırsaqları qıcıqlandırır.
○ Türk çörəklərində duzun miqdarı Avropadan qat-qat yüksəkdir
○ Bundan əlavə, hətta bəzi “kənd çörəyi” növlərində səməni siropu və ya qlükoza istifadə olunur.
→ Hipoqlikemiya, şişkinlik və bağırsaq reaksiyası qaçılmazdır QLUTEN YÜKLƏMƏSİ 3-4 DƏFƏ ARTIQDIR
○ Müasir türk buğdası = yüksək gluten + aşağı lif
○ Avropada: aşağı qlütenli, yüksək lifli köhnə toxumlar
→ Beləliklə, qlütenin zəhərli təsiri burada daha dağıdıcıdır
QİÇMƏSİZ XƏMİR = BAĞIRSAK FƏLAKƏTİ
○ Türkiyədə sürətli istehsal → “lektin” və “fit turşusu” kimi maddələr həzm olunmamış qalır
→ Bunlar səbəb olur:
• Qaz
• Şişkinlik
• Sızdıran bağırsaq
• İltihab
Bülənt Dündar
TEREF












Teref.az © 2015
TEREF - XOCANIN BLOQU günün siyasi və sosial hadisələrinə münasibət bildirən bir şəxsi BLOQDUR. Heç bir MEDİA statusuna və jurnalist hüquqlarına iddialı olmayan ictimai fəal olaraq hadisələrə şəxsi münasibətimizi bildirərərkən, sosial media məlumatlarındanda istifadə edirik! Nurəddin Xoca
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
E-mail: n_alp@mail.ru