Bu qoxunu hiss edirsinizsə, quru meyvələr almayın
15-03-2024, 12:08
Çoxları kişmiş, quru ərik, xurma və gavalı təkcə dadlı deyil, həm də unikal xüsusiyyətlərə malikdir. Bir çox cəhətdən bu doğrudur, lakin nüanslar var. Həkim qurudulmuş meyvələrin zərərlərini və onların düzgün seçilməsini izah edir.Belə görünür ki, quru meyvələrdən daha sağlam nə ola bilər? Onlar həzmi normallaşdırmağa kömək edən çoxlu lifə malikdir, həmçinin vitaminlər, minerallar və antioksidantları ehtiva edir. Ancaq təəssüf ki, hər şey o qədər də sadə deyil.Tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq Yekaterina Kaşux quru meyvələrin mümkün zərərlərindən danışıb.Qurudulmuş meyvələrə adətən quru meyvələr və ya giləmeyvə deyilir. Əvvəllər onlar əsasən təbii şəkildə hazırlanırdı - günəşdə qurudulur. İndi bunun üçün quruducular kimi sənaye qurğularından istifadə olunur, həkim Yekaterina Kaşux izah edir. Ancaq qurutma üsulundan asılı olmayaraq, qurudulmuş meyvələr təzə məhsullardan daha çox şəkər ehtiva edir. “Bundan əlavə, bəzi vicdansız istehsalçılar əlavə edilmiş şəkərdən istifadə edə bilər - şirin şərbətdə isladılmış meyvələr. Bu xüsusilə faydasızdır”, - həkim deyir.Quru meyvələrin gündəlik qəbulu cəmi 30 qr.Bu təxminən bir ovuc kişmiş və ya üç xurmadır. Bu məhdudiyyət qurudulmuş meyvələrdə şəkərin, şəkər spirtinin və pəhriz lifinin yüksək olması ilə bağlıdır - bütün bunlar şiddətli şişkinlik, ishal və qarın ağrısına səbəb ola bilər.Bəzi istehsalçıların quru meyvələrə daha cəlbedici görünüş verən və saxlama müddətini uzadan kimyəvi maddələrdən istifadə etdiyini bilmək vacibdir. Bu maddələrə kükürd dioksidi - qoruyucu E220 daxildir. Kiçik miqdarda istifadə üçün təsdiq edilmişdir."Dioksid əksər insanlar üçün təhlükəsizdir, lakin bəzən kiçik konsentrasiyalarda belə bağırsaq pozğunluğuna və ya ciddi allergik reaksiyaya səbəb ola bilər. Buna görə qurudulmuş meyvələri çox yeməməlisiniz”, - qastroenteroloq deyir.Uşaqlara təxminən 1-1,5 yaşdan quru meyvələr verməyə icazə verilir. Əvvəlcə kompotu sınamaq lazımdır. Körpə buna yaxşı cavab verdisə, az miqdarda doğranmış quru meyvələr sıyıq və ya meyvə püresi əlavə edilə bilər.Qurudulmuş meyvələri seçərkən onların görünüşünə və qoxusuna fikir verməlisiniz. Düzgün qurudulmuş meyvələr tutqun, tutqun və meyvə kimi iyidir.Quru meyvələr dizel yanacağı və ya benzin kimi qoxursa, ehtiyatlı olmalısınız - bu, onların xüsusi avadanlıqda deyil, qaz və ya benzin ocağında qurudulduğunu göstərə bilər.