Sosisi çiy yeyə bilərsinizmi?
7-03-2025, 10:08

Mağazada satın alınan sosislərin istehsal mərhələsində bişirildiyi üçün xam yeyilə biləcəyinə dair bir fikir var.
Roskontrolun məlumatına görə, tədqiq edilən kolbasa nümunələrində koliform bakteriyalar, klostridiya və listeria bakteriyalarının olması dəfələrlə qeydə alınıb. Qida zəhərlənməsinə və qalın bağırsağın iltihabına səbəb olurlar. Listerioz xüsusilə hamilə qadınlar üçün təhlükəli bir xəstəlikdir. Əhali arasında risk qruplarına 65 yaşdan yuxarı yaşlılar, uşaqlar və hamilə qadınlar daxildir. Belə infeksiyalardan sağalma həmişə uzun olur.İkincisi, çox vaxt saxlama şəraitinin pozulması səbəbindən məhsulun mikroflorası və onun dad xassələri dəyişə bilər ki, bu da məhsulun son istifadə müddətindən əvvəl xarab olmasına səbəb olur. Belə bir məhsulun istehlakı mədə narahatlığına, boş nəcislərə, qusma, atəş, titrəmə, bədən ağrıları və qarın ağrısına səbəb ola bilər.Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı emal olunmuş əti, o cümlədən kolbasaları xərçəngə səbəb olan 1-ci qrup kanserogen kimi təsnif edib.