Hansı qidalarda kollagen var?

8-03-2024, 12:08           
Hansı qidalarda kollagen var?
Kollagen insan orqanizmində ən bol olan zülaldır və ümumi proteinin 30-40%-ni təşkil edir. O, qığırdaqların, oynaqların, vətərlərin, saçların, dırnaqların və bədənin bir çox digər hissələrinin çox hissəsini təşkil edir. Foodinfo.az bildrir ki, Rospotrebnadzor kollagenin nə üçün lazım olduğunu və onu necə əldə edəcəyi barədə məlumat yayıb. Bildirirlir ki, kollagen dərini elastik edir, saçları, oynaqları və sümükləri möhkəm edir. Bununla belə, onun istehsal prosesi bədən üçün çox enerji sərf edir və 25 yaşına qədər əhəmiyyətli dərəcədə yavaşlayır. Bu səbəbdən yaşla dəri daha az elastik olur, oynaqlar köhnəlir, vətərlər daha az uzanır, sümüklər daha kövrək olur.Kollagen insan orqanizmində qida ilə gələn qida maddələrindən istehsal olunur. İlk növbədə bunlar yüksək proteinli qidalardır: ət, toyuq, hinduşka, balıq, yumurta, dəniz məhsulları, kəsmik və paxlalılar. C vitamini, sink və selen kimi müxtəlif mikroelementlər də kollagenin sintezinə kömək edir.Çox sayda kollagen qida əlavələri var. Onların effektivliyi zəif sübut edilmişdir, lakin tədqiqatlar nisbətən az sayda subyekti əhatə etmişdir və effektivlik xarici və subyektiv əlamətlər əsasında qiymətləndirilmişdir. Buna görə də, Rospotrebnadzor tərəfindən qeyd edildiyi kimi, kollagen ilə pəhriz əlavələrinin qəbulu qidadan kifayət qədər protein qəbul etməyənlər üçün faydalı olardı.Bundan əlavə, kollagenin sintezi üçün də vitaminlər tələb olunduğundan, həkiminizlə məsləhətləşdikdən sonra onlar pəhriz əlavələri kimi də istifadə edilə bilər. Söhbət C vitaminindən, eləcə də dərinin və saçın sağlam olması üçün istifadə olunanlardan gedir: A, D3 və E.












Teref.info © 2015
E-mail: n_alp@mail.ru            Telefon: 051 933 93 21            Baş redaktor: Nurəddin (Xoca) İsmayılov
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.