Niyə pəhriz həmişə yağların itirilməsinə səbəb olmur?
2-09-2024, 10:23
Scripps Research şirkətinin alimləri pəhriz zamanı bağırsaqlarda istehsal olunan və yağ yandırma siqnallarını bloklayan bir molekul müəyyən ediblər. Foodinfo.az xəbər verir ki, ekspert araşdırması Nature Communications jurnalında dərc olunub.Bir çox insanlar qeyri-adi bir nümunə görüblər: nə qədər az yesələr, bir o qədər yavaş yağ itirirlər. Bu mexanizm Caenorhabditis elegans qurdlarında da müşahidə olunur. İndi elm adamları bu əlaqənin səbəbini aşkar ediblər: oruc zamanı qurdların bağırsaqlarında istehsal olunan kiçik bir molekul beyinə daxil olur və bu müddət ərzində yağların yandırılmasına cavabdeh olan siqnalın qarşısını alır.Onların qurdlarda müəyyən etdikləri dəqiq molekul insanlarda hələ öyrənilməsə də, yeni iş mütəxəssislərə bağırsaq və beyin arasındakı mürəkkəb qarşılıqlı əlaqəni daha yaxşı anlamağa kömək edir.