Faydalı fastfud varmı?
5-08-2024, 12:34
Bəzən həyatın sürətli tempi düzgün qidalanmağa imkan vermir, ona görə də belə hallarda fastfud restoranları köməyə gəlir.
Fastfudların müntəzəm istehlakı ürək-damar sistemi və mədə-bağırsaq traktının xəstəliklərinin, həmçinin şəkərli diabetin və bəzi xərçəng növlərinin inkişaf riskini artırır. Lakin əgər fastfud olmadan keçinə bilmirsinizsə, onun tərkibinə diqqət yetirməlisiniz. Bu barədə "Beşinci kanal"la söhbətində rusiyalı dietoloq Veronika Qusakova danışıb.
Onun fikrincə, fastfud tam sağlam pəhriz deyil və məsələ təkcə artıq kalorilərdə olmayıb, həm də şəkər, xolesterin, yağ və tullantıların bolluğundadır.
Bəzən həyatın sürətli tempi düzgün qidalanmağa imkan vermir, ona görə də belə hallarda fastfud restoranları köməyə gəlir. Menyudakı maddələrə çox diqqət yetirməli və yeməkdə nə qədər protein, yağ və karbohidrat olduğunu öyrənməlisiniz.
Nümunə olaraq, Qusakova məşhur olan isti rolları göstərib. Bir çox insanlar onları sağlam hesab edirlər, lakin "California Hot" "Big Mac" ilə eyni kalorili məzmuna malikdir - 505 kilokalori. Eyni zamanda, burgerdə daha çox protein və daha az yağ var. Öz növbəsində, kartof qızartması heç bir fayda gətirməyəcək, əksinə, artıq miqdarda xolesterol, yağ və karbohidratlar səbəbindən zərər verəcək. Əksər restoranlar öz vebsaytlarında yeməklərinin kalorili məzmunu haqqında məlumat verirlər.
Dietoloq qeyd edib ki, şaurma düzgün qidalanma baxımından o qədər də pis yemək deyil.
"Şaurma, prinsipcə, sağlam qidalanma baxımından o qədər də pis deyil. Və ya, məsələn, pide – tərkibində kifayət qədər miqdarda tərəvəz, zülal komponenti və karbohidratlar var. Doğrudur, onun hazırlandığı yastı çörəyin tərkibi həmişə tam taxıl olmasa da, qəlyanaltı üçün yaxşı seçimdir", – dietoloq sözünə davam edib.
Eyni zamanda, Qusakova şaurma souslarının ayrıca təqdim edilməsini və ya heç əlavə edilməməsini xahiş etməyi məsləhət görüb - bu, kalori miqdarını azaldacaq.
Mütəxəssis dəqiqləşdirib ki, qəlyanaltı üçün sosiska kimi tərkibi işlənmiş qidalar olan yeməkləri seçmək olmaz, çünki bəzi tədqiqatlar bu qida ilə xərçəng riski arasında əlaqə olduğunu göstərir. Əslində isə, bir çox restoranlar xeyli müddət olar ki, ziyarətçilərə təkcə fastfud deyil, həm də sağlam yeməklər - şorbalar, salatlar və sıyıqlar təklif edirlər.
"Bu cür yeməklər, əlbəttə ki, pəhrizinizdə ən çox üstünlük verdiklərinizdəndir. Siz, həmçinin doğranmış meyvə və ya tərəvəzlər yeyə bilərsiniz. Bu həm də qəlyanaltı üçün əla seçimdir", - dietoloq sözünü yekunlaşdırıb.