“Omikron”dan sağalmanı çətinləşdirən qidalar: SİYAHI
7-02-2022, 08:04
“Omikron”dan daha tez sağalmanı ləngidən qidalar açıqlanıb.
Cebhe.info xəbər verir ki, bunu rusiyalı dosent, tibb elmləri namizədi, ailə həkimi Sergey Çudakov deyib.
Həkim bildirib ki, fast- food, şəkər əvəzediciləri və sənaye üsulu ilə hazırlanan şirniyyatlar “Omikron”dan” sağalmağa maneə ola bilər. Bunlar immun sistemini zəiflədən qidalardır:
"Bütün bunlar fast food, xüsusən də çoxlarının sevdiyi kartof qızartması, sirkəli sənaye mayonezi, sənaye üsulu ilə hazırlanan şirniyyatlar, xəmirlər, tortlardır”.
İltihab əleyhinə qidalara bütün qızardılmış qidalar, qırmızı ət və şəkər əvəzediciləri daxildir. Həkim qeyd edib ki, “Omikron” ştammı ilə yoluxmuş şəxslər bu şəkər əvəzedicisinin qlükozadan daha faydalı hesab edilməsinə baxmayaraq, fruktoza tərkibli məhsullardan imtina etməlidirlər. Çudakov bildirib ki, süni fruktoza məhsulları da iltihab əleyhinə təsir göstərir. Həkim meyvə şirələri əvəzinə tərəvəz və ya təzə meyvə yeməyi məsləhət görüb.
Sergey Çudako bədəndəki iltihablı proseslərin öhdəsindən gəlməyə kömək edən məhsullar haqqında da danışdı. Bunlar xam və termik emal olunmuş tərəvəzlər, şirin və turş meyvələr, giləmeyvə, xüsusilə qara rəngdə olanlar və göyərtidir. Həkim qeyd edib ki, göyərtidə çoxlu antioksidant var, lakin ondan istifadə edərkən fərdi dözümlülüyü nəzərə almaq lazımdır.
Çudakov həmçinin güclü antiinflamatuar təsiri olan ədviyyatın adını çəkdi. Onun sözlərinə görə, bu, məşhur sarıkökdür:
"Ancaq qastrit və ya bağırsağın kəskin iltihabı zamanı ondan istifadə edilməməlidir".