Gündəlik "fast food" yeyənlərə xəbərdarlıq - İnsult riski...
24-04-2024, 08:14
"Hər gün "fast food" yemək xərçəng riskini artıra bilər.
Qastroenteroloq Yekaterina Kaşukx "İzvestiya"ya belə bir pəhrizin təhlükəli nəticələrindən danışıb.
Onun sözlərinə görə, "fast food" dərin emal texnologiyaları ilə hazırlanır, buna görə də məhsullarda praktiki olaraq heç bir faydalı maddə qalmır. Bundan əlavə, belə qidada çoxlu kalori, həmçinin çox miqdarda şəkər, duz və doymuş yağ var. Həkimin sözlərinə görə, yağlardan (və xüsusilə trans yağlardan) sui-istifadə iltihablı proseslərə, duz və şəkər isə arterial hipertoniyaya səbəb olur.
Qastroenteroloq əlavə edib ki, “fast food”dan müntəzəm istifadə piylənməyə səbəb ola bilər ki, bu da öz növbəsində şəkərli diabet, hipertoniya, infarkt, insult və xərçəng xəstəliklərinin inkişafına səbəb olur.
Bundan əlavə, "fast food" psixoloji vəziyyətə mənfi təsir göstərir.
"Bu cür qidaları müntəzəm qəbul edən insan daha tez yorulur, əsəbiləşir, stresin öhdəsindən daha pis gəlir və depressiya riski daha yüksəkdir. Beləliklə, gündəlik "fast food" istehlakı ciddi sağlamlıq nəticələrinə səbəb ola bilər: piylənmə, şəkərli diabet, ürək və damar xəstəlikləri, xərçəng, depressiya", - deyə həkim yekunlaşdırıb.