Şirin və ya duzlu qəlyanaltılar? –Diyetoloq nəyin daha sağlam olduğunu söyləyib

Bu gün, 16:44           
Şirin və ya duzlu qəlyanaltılar? –Diyetoloq nəyin daha sağlam olduğunu söyləyib
Duzlu və şirin qəlyanaltılar arasında seçim etmək sağlamlığınıza müxtəlif yollarla təsir edə bilər. Həddindən artıq duz qan təzyiqini artırır, şəkər isə çəki artımına və qanda qlükoza səviyyəsinin dəyişməsinə səbəb olur. Bədənə zərər verməmək üçün hansı qəlyanaltıları seçmək daha yaxşıdır?

Bu barədə AzPost Real simple saytına istinadən xəbər verir .

Şirin qəlyanaltılar
Şirin qəlyanaltılara gəldikdə, ərzaq mağazasında sağlam seçimlər seçmək çətin ola bilər. Bunlara qablaşdırılmış biskvitlər, tortlar, şirniyyatlar, şirniyyatlar, şirin içkilər, dondurma və şokolad daxildir.

Diyetoloq Stefania Militano deyir ki, bu qidalar dadlı olsa da, sağlam olmayan maddələrlə doludur.

Yüksək şəkərli qəlyanaltılar enerji qəzalarına səbəb ola bilər və özünüzü ləng hiss edə bilərsiniz. Bundan əlavə, əlavə edilən şəkərin bədəndə iltihabı təşviq etdiyi, immunitet sistemini zəiflətdiyi və xroniki xəstəlik riskini artırdığı bilinir.

Əlavə edilmiş şəkər metabolik sağlamlığa da təsir edir, qan şəkərinin artmasına və insulin müqavimətinə kömək edir.

Bundan əlavə, qablaşdırılmış bişmiş məmulatlar və şəkərli qəlyanaltılar tez-tez trans yağları və həddindən artıq doymuş yağları ehtiva edir ki, bu da iltihabı təşviq edə və ürək sağlamlığına təsir göstərə bilər.

Bu, bu yağların hər ikisinin xolesterol səviyyəsini yüksəltmək qabiliyyəti ilə bağlıdır.

Bundan əlavə, ultra işlənmiş şirin qəlyanaltılar çox vaxt əlavələr və konservantlar da daxil olmaqla sirli maddələrlə doludur.

Daha sağlam şirin qəlyanaltılar yeməkdən sonra doymağı, həmçinin bağırsaq, ürək, əzələ, sümük və immunitet sağlamlığını təşviq etmək üçün ideal olaraq bol lif, protein, doymamış yağlar və vitaminlər, minerallar və bitki birləşmələri kimi mikroelementləri ehtiva etməlidir. Bu qida maddələri tam taxıl, qoz-fındıq, toxum, paxlalı bitkilər, az yağlı süd məhsulları və meyvələr kimi qidalarda ola bilər.

Duzlu qəlyanaltılar
Ən məşhur duzlu qəlyanaltılardan bəziləri çipslər, krakerlər və işlənmiş ətlərdir ki, bunlar da ən sağlam seçim deyil.

Çox duzlu qəlyanaltılar qan təzyiqi və ürək sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Duzlu qəlyanaltılarda əlavə şəkər, doymuş yağ, trans yağ, əlavələr və konservantlar da ola bilər .

Ağ və ya təmizlənmiş karbohidratlar bütün taxıllarda olan lif və mikroelementlərdən təmizlənmişdir və öz növbəsində, onların metabolizə olunmasında əlavə edilmiş şəkərlərə çox oxşar hərəkət edir. Bu o deməkdir ki, onlar qan şəkərinizin səviyyəsini yüksəldə bilər və yeməkdən dərhal sonra aclıq hissi yarada bilər.

Daha sağlam nədir?
Qəlyanaltıların bir kateqoriyası texniki cəhətdən daha sağlam seçim hesab edilə bilər: duzlu qidalar.

Bunun səbəbi hətta ən sağlam şirin qəlyanaltıların tərkibində qan şəkərinin səviyyəsini yüksəldə bilən bir növ şəkər var.












Teref.info © 2015
E-mail: [email protected]            Telefon: 051 933 93 21            Baş redaktor: Nurəddin (Xoca) İsmayılov
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.