Mal əti yoxsa toyuq? - Ən sağlam ətin adı açıqlanıb

Bu gün, 12:58           
Mal əti yoxsa toyuq? - Ən sağlam ətin adı açıqlanıb
Mal əti və toyuq əti arasında seçim etməyə gəldikdə, bir çox insan hansı ətin daha sağlam olduğunu düşünür.
Rbc.ua xəbər verir ki, hər iki məhsulun öz üstünlükləri var, onların necə fərqləndiyini və orqanizmə hansı təsirini bilmək vacibdir.
Hansı daha faydalıdır?
Toyuq və ya mal əti arasında seçim son nəticədə sağlamlıq məqsədlərinizdən asılıdır. Hər iki variant ümumi sağlamlığı dəstəkləmək üçün müxtəlif qida maddələri təklif edən əla protein mənbəyidir.Qırmızı ət, məsələn, mal əti, adətən doymuş yağda daha yüksəkdir, bu da xolesterol səviyyəsini və ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. Yağsız protein mənbələri doymuş yağ qəbulunuzu azaltmağa kömək edə bilər.Dərisi olmayan toyuq və ya yağsız mal əti seçin - bel, tenderloin.Zülaldan başqa, dəmir heyvan mənşəli qidalarda olan başqa bir vacib qidadır. Bədəndə oksigeni daşıyan qırmızı qan hüceyrələrində olan hemoglobinin əmələ gəlməsinə kömək edir. Dəmir həmçinin böyümə, beyin funksiyası və hormon istehsalını dəstəkləyir.Hər ikisi seleniumda yüksəkdir, mal əti gündəlik dəyərin 60%-ni, toyuq isə 50%-ni təmin edir. Selenium hüceyrələri zədələnmədən qoruyan antioksidan fermentlərin istehsalına kömək edir.Mal ətində toyuqdan daha çox dəmir (gündəlik dəyərin 18%-i) və sink (41%) var. Sink immunitet funksiyasını dəstəkləyir və orqanizmə DNT və zülal istehsal etməyə kömək edir.Mal ətində də toyuqdan daha çox riboflavin (19%) və B6 vitamini (16%) var. Riboflavin hüceyrə böyüməsi, inkişafı və funksiyası üçün vacibdir, vitamin B6 isə maddələr mübadiləsi ilə bağlı 100-dən çox fermentativ reaksiyada rol oynayır. Həm də hamiləlik dövründə körpənin beyin inkişafını dəstəkləyir və immun funksiyasını tənzimləməyə kömək edir.
Hansı ətdə daha çox protein var?
Mal ətində toyuqdan təxminən 5 qram daha çox protein var. Daha yüksək protein qəbuluna diqqət yetirirsinizsə, bu həlledici amil ola bilər. Xüsusilə aktiv insanlarda əzələlərin saxlanması üçün də vacibdir və yeməkdən sonra toxluğu artıra bilər.Həm mal əti, həm də toyuq əti təbii olaraq heyvan qidalarında olan doymuş yağ ehtiva edir.Toyuq və ya mal əti istehlak edərkən bir sıra potensial risklər var. Salmonellaların qarşısını almaq üçün bütün ətləri təhlükəsiz daxili temperaturda bişirmək vacibdir.












Teref.info © 2015
E-mail: [email protected]            Telefon: 051 933 93 21            Baş redaktor: Nurəddin (Xoca) İsmayılov
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.