Özündə “gizli” duz saxlayan qidalar

8-03-2024, 01:59           
Özündə “gizli” duz saxlayan qidalar
Rusiyalı kardioloq Eteri Kolesnik məhsulların tərkibində olan “gizli” duzdan danışıb.Foodinfo.az xəbər verir ki, mütəxəssis “Veçernaya Moskva” nəşrinə müsahibəsində bildirib ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının tövsiyə etdiyi gündəlik duz qəbulu gündə təxminən 5 qramdır.Amma araşdırmalar göstərir ki, insan gündə orta hesabla 11 q duz qəbul edir.Təbii olaraq qidada təxminən 4-5% və ya 0,5 q duz var: təzə tərəvəz və meyvələr, ət, süd və fermentləşdirilmiş süd məhsulları, yumurta, balıq, göbələk.Yemək zamanı və ya yemək zamanı daha 13-15% və ya 1,4 q duz əlavə edilir.Qalan 80% (7,6 q) çörək, peçenye, konservləşdirilmiş balıq və ya ət, tərəvəz preparatları, pendir, səhər yeməyi taxılları, kolbasa, çips və digər emal edilmiş qidalarda olan "gizli" duzdur.Kardioloq həddindən artıq duz istehlakının ürək-damar xəstəliklərinin sayının artmasına səbəb olduğuna diqqət çəkib.Duz qəbulunun məhdudlaşdırılması, əksinə, qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir, buna görə də hipertansiyonlu xəstələr üçün xüsusilə vacibdir.












Teref.az © 2015
TEREF - XOCANIN BLOQU günün siyasi və sosial hadisələrinə münasibət bildirən bir şəxsi BLOQDUR. Heç bir MEDİA statusuna və jurnalist hüquqlarına iddialı olmayan ictimai fəal olaraq hadisələrə şəxsi münasibətimizi bildirərərkən, sosial media məlumatlarındanda istifadə edirik! Nurəddin Xoca
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
E-mail: n_alp@mail.ru