İstehlak ediləcək balıqlar və faydaları hansılardır?

20-09-2024, 09:54           
İstehlak ediləcək balıqlar və faydaları hansılardır?
Balığın sağlamlıq üçün çox faydalı olduğunu və balanslı istehlakının sağlamlığı və həyat keyfiyyətini artıra biləcəyini ifadə edən Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Derya Eren sentyabr ayında istehlak ediləcək balıqları və faydalarını izah etdi.

Balıq, tərkibindəki Omeqa 3 və vitaminlərlə başda ürək və göz sağlamlığı olmaqla bir çox xəstəliyə qarşı çox faydalıdır. Daimi balıq istehlakı da əzələ inkişafını dəstəkləyir və çəki nəzarətinə kömək edir. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Derya Eren balığın 10 faydasını açıqladı.

1- Omeqa-3 ilə zəngindir: Balıq ürək sağlamlığını dəstəkləyən və iltihabı azaldan omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Daimi istehlak trigliserid səviyyəsini azaldır və ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
2- Yüksək protein ehtiva edir: Əzələ inkişafı, toxuma təmiri və immun sisteminin funksiyaları üçün lazım olan yüksək keyfiyyətli protein ehtiva edir. İdmançılar və sağlam həyat tərzi üçün yaxşı bir protein mənbəyidir.
3- B12 və D vitamini ilə zəngindir: Vitamin B12 sinir sisteminin sağlamlığı və qırmızı qan hüceyrələrinin istehsalı üçün vacibdir. D vitamini sümük sağlamlığını dəstəkləyir və immunitet sistemini gücləndirir.
4- Xərçəng riskini azaldır: Selenium və A vitamini kimi antioksidan komponentləri ehtiva edir. Bu maddələr bədəndə sərbəst radikalların zərərli təsirlərini azaltmaqla xərçəng riskini azaltmağa kömək edir.
5- Çəki nəzarətinə kömək edir: Aşağı kalorili və yüksək zülal sayəsində çəkiyə nəzarət etməyə kömək edən toxluq hissi verir.

6- Beyin sağlamlığını dəstəkləyir: Omeqa-3 yağ turşuları beyin sağlamlığını qoruyur və yaddaşı gücləndirir. Xüsusilə qocalıqda demans və Alzheimer riskini azaltmaqda təsirli olur.
7- Dərini elastik və parlaq saxlayır: Tərkibindəki sağlam yağlar dəri sağlamlığını qoruyaraq dərinin elastik və parlaq qalmasına kömək edə bilər. Antioksidantlar sayəsində sərbəst radikalların dəriyə təsirini azaldaraq qocalma əlamətlərini gecikdirir.
8- Tiroid sağlamlığını dəstəkləyir: Tiroid hormonlarının istehsalı üçün əhəmiyyətli olan yod mineralı ilə zəngindir. Tiroid sağlamlığını dəstəkləyir və maddələr mübadiləsinin tənzimlənməsinə kömək edir.
9- Maddələr mübadiləsini dəstəkləyir: Tərkibindəki fosfor və maqnezium kimi minerallar sayəsində maddələr mübadiləsinin düzgün işləməsinə kömək edir. Bu minerallar bədənin enerji istehsalına kömək edir və sümük sağlamlığını dəstəkləyir.
10- Göz sağlamlığını qoruyur: Tərkibindəki A vitamini sayəsində göz sağlamlığını dəstəkləyir və yaşa bağlı göz xəstəliklərinin inkişafının qarşısını alır.

SENTYABR AYINDA İSTƏKLƏ OLACAQ BALIQ:
1- Palamut: Xüsusilə Qara dənizdə tez-tez istehlak edilən və sağlamlığa bir çox faydası olan bir balıq növüdür. Bonito balığının qida tərkibi aşağıdakılardır:
Qida Dəyərləri (100 qram bişmiş palamut balığı üçün)
- Kalori: Təxminən 200-250 kkal
- Zülal: 20-25 qram
- Yağ: 10-15 qram
- Omeqa-3 yağ turşuları: Yüksək miqdarda
- Vitaminlər: B12, D, A vitamini
- Minerallar: Fosfor, selenium, kalium, maqnezium

2- Çapaq: Aralıq dənizi mətbəxində mühüm yeri olan dadlı və qidalı bir dəniz balığıdır. Həm sağlamlığa faydaları, həm də zəngin qida tərkibi ilə diqqət çəkir. Çarpazın qidalı tərkibi:
Qidalanma Dəyərləri (100 qram bişmiş çipura)
- Kalori: Təxminən 110-120 kkal
- Zülal: 20-22 qram
- Yağ: 5-6 qram
- Omeqa-3 yağ turşuları: Orta səviyyədə
- Vitaminlər: B12, D, A vitamini
- Minerallar: Fosfor, selenium, maqnezium, kalium, yod

3- Levrek: Dəniz məhsulları arasında məşhur və qidalı bir seçim olaraq seçilir. Yumşaq dadı, aşağı yağ tərkibi və bir çox sağlamlıq faydaları ilə diqqət çəkir. Dəniz basının qidalı tərkibi:
Qida Dəyərləri (100 qram bişmiş levrek üçün)
- Kalori: 120-130 kkal
- Zülal: 20-22 qram
- Yağ: 4-5 qram
- Omeqa-3 yağ turşuları: Orta səviyyədə
- Vitaminlər: B12, D, vitamin A, B6
- Minerallar: selenium, fosfor, kalium, maqnezium, yod

4- Kefal: Xüsusilə Egey və Aralıq dənizi mətbəxində mühüm yeri olan ləzzətli və qidalı bir balıq növüdür. Kiçik ölçüsünə baxmayaraq, yüksək qida dəyəri və sağlamlıq faydaları ilə diqqət çəkir. Kefalın qidalı tərkibi:
Qida Dəyərləri (100 qram bişmiş kefal üçün)
- Kalori: 110-120 kkal
- Zülal: 19-21 qram
- Yağ: 4-6 qram
- Omeqa-3 yağ turşuları: Orta səviyyədə
- Vitaminlər: Vitamin B12, A, D
- Minerallar: Fosfor, kalium, maqnezium, selenium

5- Sardina: Həm dadı, həm də qida dəyəri baxımından zəngin bir balıq növüdür. Kiçik ölçüsünə baxmayaraq bir çox sağlamlıq faydası təqdim edən sardina zəngin omeqa-3 yağ turşuları və D vitamini mənbəyidir. Sardina balığının qida tərkibi:
Qidalanma Dəyərləri (100 qram bişmiş sardina balığı üçün)
- Kalori: 200-220 kkal
- Zülal: 25-30 qram
- Yağ: 10-12 qram
- Omeqa-3 yağ turşuları: Yüksək miqdarda
- Vitaminlər: vitamin B12, D, A, B2
- Minerallar: Kalsium, fosfor, kalium, selen, yod, dəmir

6- Mavi balıq: Dadı və qidalılığı ilə türk mətbəxində əhəmiyyətli bir yer tutur. Omeqa-3 yağ turşuları və zülalla zəngin olan mavi balıq ürək və beyin sağlamlığını dəstəkləyən xüsusiyyətlərə malikdir. Mavi balığın qida tərkibi:
Qida Dəyərləri (100 qram bişmiş mavi balıq üçün)
- Kalori: 150-170 kkal
- Zülal: 20-23 qram
- Yağ: 8-10 qram
- Omeqa-3 yağ turşuları: Yüksək miqdarda
- Vitaminlər: B12, D, A, B6
- Minerallar: Fosfor, selenium, kalium, maqnezium

7- Çinekop: Göy balıq ailəsinin kiçik boylu üzvüdür və xüsusilə qida dəyəri baxımından çox zəngin və dadlı bir balıqdır. Darçın omeqa-3 yağ turşularının, vitaminlərin və mineralların mühüm mənbəyidir. Həm ürək sağlamlığını dəstəkləyir, həm də ümumi sağlamlıq üçün bir çox faydalar təmin edir. Çinakop balığının qida tərkibi:
Qida Dəyərləri (100 qram bişmiş çinakop balığı üçün)
- Kalori: 120-140 kkal
- Zülal: 20-22 qram
- Yağ: 4-6 qram
- Omeqa-3 yağ turşuları: Yüksək miqdarda
- Vitaminlər: vitamin B12, A, D, B6
- Minerallar: Fosfor, selenium, kalium, maqnezium, yod

Mənbə: Pembenar
Nigar Səmədli












Teref.info © 2015
E-mail: n_alp@mail.ru            Telefon: 051 933 93 21            Baş redaktor: Nurəddin (Xoca) İsmayılov
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.