Niyə K vitamini ilə zəngin qidaları daha çox yemək lazımdır?
8-08-2024, 09:44
Yaşıl bitkilər taxılkimilər və qoz-fındığın tərkibindəki K vitamini sümükləri əhəmiyyətli dərəcədə gücləndirir və qan damarlarının elastikliyini artırır.Hamımız bilirik ki, qidalanmada vitamin və minerallarla zəngin qidalara xüsusi diqqət yetirməliyik.
Tərkibində çoxlu K vitamini olan qidalara daha yaxından nəzər salmağı təklif edirik.O, orqanizmimizdə, xüsusən də qanın laxtalanması prosesində mühüm rol oynayır.
Ancaq bir çox insan bu vacib vitaminin hansı qidalarda olduğunu bilmir.
K vitamini ilə zəngin qidalara aşağıdakılar daxildir:
İspanaq, kələm, brokoli və kahı kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər;
Qoz-fındıq;
Yulaf və buğda kimi bütün taxıllar;
Süd məhsulları, xüsusilə pendir və qatıq. K vitamini bədənin normal fəaliyyəti üçün vacibdir.
Qanın laxtalanması prosesində iştirak edir, qan damarları zədələndikdə qanaxmanı dayandıran qan laxtalarının əmələ gəlməsinə kömək edir.
Bundan əlavə, K vitamini sümük sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.K vitamininin tövsiyə olunan gündəlik qəbulu qadınlar üçün təxminən 90 mkq, kişilər üçün isə 120 mkq-dır.Lakin bu doza yaş, cins və sağlamlıq vəziyyətindən asılı olaraq dəyişə bilər.