Niyə K vitamini ilə zəngin qidaları daha çox yemək lazımdır?

8-08-2024, 09:44           
Niyə K vitamini ilə zəngin qidaları daha çox yemək lazımdır?
Yaşıl bitkilər taxılkimilər və qoz-fındığın tərkibindəki K vitamini sümükləri əhəmiyyətli dərəcədə gücləndirir və qan damarlarının elastikliyini artırır.Hamımız bilirik ki, qidalanmada vitamin və minerallarla zəngin qidalara xüsusi diqqət yetirməliyik.
Tərkibində çoxlu K vitamini olan qidalara daha yaxından nəzər salmağı təklif edirik.O, orqanizmimizdə, xüsusən də qanın laxtalanması prosesində mühüm rol oynayır.
Ancaq bir çox insan bu vacib vitaminin hansı qidalarda olduğunu bilmir.
K vitamini ilə zəngin qidalara aşağıdakılar daxildir:
İspanaq, kələm, brokoli və kahı kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər;
Qoz-fındıq;
Yulaf və buğda kimi bütün taxıllar;
Süd məhsulları, xüsusilə pendir və qatıq. K vitamini bədənin normal fəaliyyəti üçün vacibdir.
Qanın laxtalanması prosesində iştirak edir, qan damarları zədələndikdə qanaxmanı dayandıran qan laxtalarının əmələ gəlməsinə kömək edir.
Bundan əlavə, K vitamini sümük sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.K vitamininin tövsiyə olunan gündəlik qəbulu qadınlar üçün təxminən 90 mkq, kişilər üçün isə 120 mkq-dır.Lakin bu doza yaş, cins və sağlamlıq vəziyyətindən asılı olaraq dəyişə bilər.












Teref.az © 2015
TEREF - XOCANIN BLOQU günün siyasi və sosial hadisələrinə münasibət bildirən bir şəxsi BLOQDUR. Heç bir MEDİA statusuna və jurnalist hüquqlarına iddialı olmayan ictimai fəal olaraq hadisələrə şəxsi münasibətimizi bildirərərkən, sosial media məlumatlarındanda istifadə edirik! Nurəddin Xoca
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
E-mail: n_alp@mail.ru