Konservləşdirilmiş qidalar və şəkərli soda miqrenə səbəb ola bilər

13-02-2024, 07:07           
Konservləşdirilmiş qidalar və şəkərli soda miqrenə səbəb ola bilər
Miqren əhali arasında ən çox yayılmış xəstəliklərdən biridir.Aztibb.az “Medzdrav.info”ya istinadən xəbər verir ki, bununla belə, miqrenləri adi gərginlikli baş ağrılarından ayırmaq vacibdir, çünki onlar müxtəlif müalicə və profilaktika üsullarını tələb edir. Nevroloq İnna Filatova miqrenin əlamətləri və spesifik səbəbləri haqqında danışıb.Miqrenin diaqnozu üçün 4 ilə 72 saat arasında davam edən ən azı beş baş ağrısı hücumu lazımdır. Bundan əlavə, onlar ən azı iki simptomla müşayiət olunmalıdır: birtərəfli lokalizasiyadan şiddətli ağrı (7-dən 10-a qədər) və fiziki fəaliyyət zamanı artan ağrı. Miqren hücumları ürəkbulanma və işığa, səsə və qoxuya qarşı həssaslığın artması ilə müşayiət oluna bilər.Miqrenə səbəb olan amillərə xüsusi diqqət yetirilməlidir. Bunlara kifayət qədər və ya çox yuxu, aclıq, müəyyən qidaların qəbulu, parlaq işıqlara və yüksək səslərə məruz qalma, emosional yüklənmə və stress daxildir. Kofein və spirt miqren hücumlarını əsas səbəbkarıdır, lakin onların təsiri insandan insana dəyişir.“20-30% hallarda pendir, şokolad və sitrus meyvələri yeyərkən miqren tutmalarında artım müşahidə olunur. Həm də şərq ədviyyatları ilə zəngin qidalar - belə ağrı hücumlarına gətirir, hətta "Çin restoranı sindromu" da xəstəliklə bağlı deyilir. Bundan əlavə, glutamat mononitrat maddəsi miqren provakatoru ola bilər. Konservləşdirilmiş və dondurulmuş qidalara əlavə olunur.”, - İnna Filatova izah etdi.












Teref.info © 2015
E-mail: [email protected]            Telefon: 051 933 93 21            Baş redaktor: Nurəddin (Xoca) İsmayılov
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.