Hamilə qadınların qida rasionunda olan hansı məhsulun uşaqda allergiya riskini azaldığını aşkar ediblər

Bu gün, 17:08           
Hamilə qadınların qida rasionunda olan hansı məhsulun uşaqda allergiya riskini azaldığını aşkar ediblər
Şərqi Finlandiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, hamilə qadınlar tərəfindən təzə avokado yemək uşaqda doğuşdan sonra qida allergiyası inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.

Araşdırma Pediatric Research (PedRes) elmi jurnalında dərc olunub.

Komanda 2013-2022-ci illər arasında Kuopio Doğum Kohortu layihəsi çərçivəsində toplanmış 2272 ana-uşaq cütlüyünün məlumatlarını araşdırıb.

Ananın yaşı, siqaret çəkmə, pəhriz və ana südü ilə qidalanma kimi faktorları nəzərə alan tədqiqatçılar, avokado yeməyən qadınlardan doğulan uşaqların qida allergiyası nisbətinin 4,2%, anaları avokado yeyən körpələrin isə 2,4% olduğunu müəyyən etdilər. Bununla belə, ekzema və ya rinit kimi digər allergik şərtlərlə heç bir əlaqə tapılmadı.

Avokado fetusun beyin, görmə və sinir sisteminin inkişafı üçün vacib olan lif, fol turşusu, lutein və mono doymamış yağlar da daxil olmaqla faydalı qidalarla zəngindir. Tədqiqat səbəb-nəticə əlaqəsini sübut etməsə də, müəlliflər avokadonun allergiyanın qarşısının alınmasında potensial faydalarını vurğulayırlar.

Diyetoloqlar hamilə qadınların diyetinə gündə 2,5-3,5 stəkan tərəvəz daxil etməyi, bir avokado isə bir porsiya sayılmağı tövsiyə edir. Əlavə tədqiqatlar bu meyvənin uşağın immunitet sisteminə necə təsir etdiyini dəqiq anlamağa kömək edəcəkdir.












Teref.info © 2015
E-mail: n_alp@mail.ru            Telefon: 051 933 93 21            Baş redaktor: Nurəddin (Xoca) İsmayılov
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.