Kompleks karbohidratlar orqanizm üçün daha faydalıdır

27-12-2024, 16:08           
Kompleks karbohidratlar orqanizm üçün daha faydalıdır
Məşhur inancın əksinə olaraq, karbohidratlar yeməkdən tamamilə imtina etməməlisiniz, çünki onlar zülal və yağlarla birlikdə sağlam insan pəhrizinin əsasını təşkil edir. Bu barədə Krasnoqorsk xəstəxanasının endokrinoloqu Gülnarə Zakirova xəbərdarlıq edib.Həkim dənli bitkilər, bərk buğdalı makaron, paxlalılar, bir çox tərəvəz və qoz-fındıq kimi qidalarda olan karbohidratların seçilməsinin vacibliyini də vurğulayıb. Bu karbohidratlar yavaş-yavaş parçalanır və qanda qlükoza səviyyəsində qəfil sıçrayışlara səbəb olmadan uzunmüddətli toxluq hissi verir.Ancaq sürətli karbohidratlarla vəziyyət tamamilə fərqlidir. Onlar yüksək glisemik indeksə malikdirlər və həzm və əlavə parçalanma tələb etmədikləri üçün piylənməyə kömək edirlər. Şəkər, bal, şirniyyat, bişmiş məmulatlar, süd, şirin meyvələr, qarğıdalı, quru meyvələr, qızardılmış kartof və digər məhsullar orqanizmə zərər verə bilər.












Teref.az © 2015
TEREF - XOCANIN BLOQU günün siyasi və sosial hadisələrinə münasibət bildirən bir şəxsi BLOQDUR. Heç bir MEDİA statusuna və jurnalist hüquqlarına iddialı olmayan ictimai fəal olaraq hadisələrə şəxsi münasibətimizi bildirərərkən, sosial media məlumatlarındanda istifadə edirik! Nurəddin Xoca
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.
E-mail: n_alp@mail.ru