Tədqiqat Espressoların Alzheimerin zülal yığınlarını necə nəzarətdə saxladığını göstərir

28-07-2023, 12:48           
Tədqiqat Espressoların Alzheimerin zülal yığınlarını necə nəzarətdə saxladığını göstərir
Espresso qəhvəsinin əsas komponentləri beyində Alzheimer xəstəliyi ilə əlaqəli zülal yığılmasından qoruya bilər, laboratoriya nümunələri üzərində aparılan yeni bir araşdırma göstərir ki, elm adamlarına araşdırmaq üçün maraqlı yeni müalicə prospekti verir.

Alzheimerin necə başladığı və ya inkişaf etdiyi dəqiq məlum olmasa da, beyində tau adlı zülalın aqressiv birləşmələri - normal miqdarda mükəmməl olan bir zülal - tədqiqatçıların daha çox sual verdikləri halda əsas şübhəlilərdir.

Burada İtaliyanın Verona Universitetindən olan bir qrup koqnitiv zəifləmədən qorunma ilə qəhvə və kofeini əlaqələndirən əvvəlki araşdırmalardan sonra qəhvə birləşmələrinin tau protein topaklarına təsiri üzərində cəmləşdi.

"Bu nəticələr espresso qəhvəsinin neyroprotektiv potensialına dair fikirlər əlavə edir və tau zülalının monomerik və ya fibrilləşmiş formalarını hədəf alan terapiyaların layihələndirilməsi üçün namizəd molekulyar iskelelər təklif edir" deyə tədqiqatçılar dərc olunmuş məqalələrində yazır.

Espresso çəkilişlərinin kimyəvi tərkibinə baxmaq üçün nüvə maqnit rezonans spektroskopiyası, maqnit sahələrinin atom səviyyəsində maddələri idarə edə və təhlil edə bildiyi bir texnikadan istifadə edilmişdir. Əsas inqrediyentlər - kofein, triqonelin, genistein və teobromin - sonrakı laboratoriya təcrübələri üçün seçildi.

Bu birləşmələrin molekulları 40 saata qədər tau zülalları ilə inkubasiya edilmişdir. Kofein, genistein və ya bütün espresso ekstraktının konsentrasiyası artdıqca, tau fibrilləri (zülal yığınları) qısaldı və daha böyük qruplar meydana gətirmə ehtimalı azaldı.

Kofein və digər qəhvə birləşmələrinin tau zülallarının yığılmasının qarşısını aldığı göstərildi. (Tira və başqaları, Kənd Təsərrüfatı və Qida Kimyası Jurnalı, 2023)

Üstəlik, təcrübələr göstərdi ki, bu qısaldılmış fibrillər hüceyrələr üçün toksik deyil və daha da yığılmaların baş verə biləcəyi “toxum” kimi çıxış etmir. Kofein və espresso ekstraktı da əvvəlcədən əmələ gələn tau fibrillərinə bağlanır, bu da onların mövcud yığınlarla qarşılıqlı əlaqədə olmaq və yenilərinin qarşısını almaq üçün istifadə edilə biləcəyini göstərir.

Qəhvə birləşmələrini birbaşa tau zülallarına tətbiq etmək bədənimizdə necə işləyəcəyi deyil. İçki əvvəlcə həzm sistemlərimizdə işlənəcək və bu birləşmələrin bəzilərinin kofein kimi qan-beyin baryerini keçdiyi bilinsə də, bədənimizdəki bir çox digər kompleks kimyəvi qarşılıqlı təsirlər bu təsirləri birbaşa etməyə bilər.

Tədqiqatçılar etiraf edirlər ki, burada görüləcək daha çox iş var, lakin onlar ümid edirlər ki, bu nəticələr nəticədə idrak qabiliyyətinin təsirləndiyi Alzheimer və digər beyin xəstəlikləri üçün profilaktik və ya terapevtik müalicəyə gətirib çıxara bilər.

Mövcud müalicə üsulları hələ də Alzheimer xəstəliyini geri qaytara və ya qarşısını ala bilmir, baxmayaraq ki, mütəxəssislər onu yavaşlada bilən dərmanlar və ya simptomları gecikdirən həyat tərzi dəyişiklikləri ilə bağlı anlayışlarında daim irəliləyirlər.

Qəhvə və onun tərkib hissələrinə gəlincə, səhər bizə oyanıqlıq verməkdən daha çox şey var. Əvvəllər xərçəng riskini və qaraciyər xəstəliyi riskini azaltmaqla əlaqələndirilmişdir, məsələn; sadəcə onu çox içməyin.

Tədqiqatçılar yazır: "Biz geniş şəkildə istehlak edilən espresso qəhvənin tau ilə əlaqəli patologiyaların yaxşılaşdırılmasında faydalı xüsusiyyətləri göstərən təbii birləşmələrin mənbəyi olduğuna dair çoxlu sübutlar təqdim etdik".

"DogruXeber.az" bildirir ki, araşdırma “Journal of Agricultural and Food Chemistry” jurnalında dərc olunub.












Teref.info © 2015
E-mail: [email protected]            Telefon: 051 933 93 21            Baş redaktor: Nurəddin (Xoca) İsmayılov
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.