Bəzi yeməkləri hazırlayarkən buraxılan təhlükəli səhvlər

Bu gün, 12:08           
Bəzi yeməkləri hazırlayarkən buraxılan təhlükəli səhvlər
Qastroenteroloq Kristina Li düyü və makaron bişirməklə bağlı az məlum olan təhlükə barədə xəbərdarlıq edib.
Championat.com xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bu qidaların düzgün saxlanmaması və rəftar edilməməsi “qızardılmış düyü sindromu” kimi tanınan qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.Bu problem, nişastalı qidalarda aktiv şəkildə çoxalan Bacillus cereus bakteriyasından qaynaqlanır. Bakteriyalar yüksək temperatura davamlı sporlar əmələ gətirir və bu, qidanın düzgün saxlanmaması və ya yenidən qızdırılması zamanı xüsusilə təhlükəlidir.Zəhərlənməni göstərə bilən simptomlar arasında ishal, qızdırma, ürəkbulanma, qarın ağrısı və qusma daxildir. Nadir hallarda bu, ciddi fəsadlara, hətta ölümə səbəb ola bilər, baxmayaraq ki, belə hallar olduqca nadirdir.Doktor Li yoluxma riskinin qarşısını almaq üçün aşağıdakı ehtiyat tədbirlərinə əməl etməyi tövsiyə edir:- bişməmiş düyü və makaronu sərin və quru yerdə bişirmək üçün hazır olana qədər saxlayın;— yeməkdən əvvəl əllərinizi yaxşıca yuyun;- qaynar suda düyü və makaron bişirin və ya düyü bişirən kimi xüsusi avadanlıqdan istifadə edin;- yemək hazırladıqdan dərhal sonra yeyin;- hazırlanmış yeməyi otaq temperaturunda iki saatdan çox saxlamayın;












Teref.info © 2015
E-mail: [email protected]            Telefon: 051 933 93 21            Baş redaktor: Nurəddin (Xoca) İsmayılov
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.