Şəkər əvəzedicilərinin təhlükəsiz istifadəsi ilə bağlı tövsiyələr

Bu gün, 11:08           
Şəkər əvəzedicilərinin təhlükəsiz istifadəsi ilə bağlı tövsiyələr
Endokrinoloq Veronika Neudakhina RT-yə müsahibəsində şəkər əvəzediciləri və dadlandırıcıların istehlak qaydalarını izah edib.
Həkim qeyd edib ki, "şəkər əvəzedicisi" və "dadlandırıcı" terminləri tez-tez sinonim kimi istifadə olunur, lakin onlar fərqli qida əlavələridir. “Şirinləşdiricilər kimyəvi cəhətdən şəkərə bənzəyən meyvələrdə olan təbii maddələrdir. Bunlara, məsələn, fruktoza, eritritol, sorbitol, ksilitol və mannitol daxildir. Şirinləşdiricilər şəkərdən əhəmiyyətli dərəcədə, bəzən onlarla, hətta yüzlərlə dəfə şirin olan süni maddələrdir. Aspartam, sukraloza, steviya və saxarin kimi tatlandırıcılar var”, - deyə ekspert izah edib.Həkim qeyd edib ki, həm şəkər əvəzediciləri, həm də tatlandırıcılar adi şəkərdən daha az kalori ehtiva edir.“Birincisi qan şəkərinin səviyyəsinin kəskin artmasının qarşısını almağa kömək edir, ikincisi isə bu göstəriciyə praktiki olaraq heç bir təsir göstərmir. Qidada tatlandırıcıların və şəkər əvəzedicilərinin istifadəsi təhlükəsiz hesab olunur, lakin onların hər biri üçün gündəlik doza məhdudiyyətləri var. Bundan əlavə, bu tatlandırıcılar karbohidrat mübadiləsi pozğunluğu olmayan insanlara adi şəkəri əvəz etmək üçün tövsiyə edilmir (məsələn, arıqlamaq üçün), çünki araşdırmalara görə, bu, arıqlamağa ciddi təsir göstərmir”, - deyə mütəxəssis bildirib.












Teref.info © 2015
E-mail: [email protected]            Telefon: 051 933 93 21            Baş redaktor: Nurəddin (Xoca) İsmayılov
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.