Köhnə toxumları atmayın –- Onları həyata qaytarmağın sübut edilmiş yolları

Bu gün, 17:14           
Köhnə toxumları atmayın –-
İstifadə edilməmiş köhnə toxumlar hər bir bağbanın zamanla yığdığı bir şeydir. Təzə toxum daha yaxşı cücərməyə malikdir, lakin düzgün hazırlanarsa, hətta köhnə əkin materialı da uğurla istifadə edilə bilər.
Toxumların uyğunluğunu necə yoxlamaq olar

AzPost bildirir ki, köhnə toxumları istifadə etməzdən əvvəl onların vəziyyətini qiymətləndirmək vacibdir. Bu məqsədlə sadə, lakin effektiv yoxlama üsullarından istifadə edilə bilər.

Vizual yoxlama. Toxumları yoxlayın: onların kif, ləkə, mexaniki zədə və ya həşərat izləri olmamalıdır. Toxumlar qaralmış, deformasiyaya uğramış və ya bir örtüklə örtülmüşsə, onları atmaq daha yaxşıdır.

Şoran həllində sınaq. 5 q duzu 100 ml suda həll edin, toxumları 20-30 dəqiqə isladın. Sağlam toxumlar dibinə batacaq, boş və qeyri-sabit olanlar isə səthə üzəcək.

Cücərmə testi. 10-20 toxumu nəm bir parça üzərinə qoyun və isti yerdə buraxın. Bir neçə gündən sonra toxumların 50% -dən çoxu cücərmişsə, yenə də istifadə edilə bilər.

Temperatur “şok”: oyanış toxumları

Temperaturun kəskin dəyişməsi toxumlarda bioloji prosesləri aktivləşdirir və onların cücərməsini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bu üsul xüsusilə həssas olanlar istisna olmaqla, bir çox məhsul üçün uyğundur.

İki qab hazırlayın: biri isti su ilə (60 ° C), digəri soyuq.
Toxumları bir parça ilə sarıyın və növbə ilə 4-5 saniyə isti və soyuq suya batırın.
Proseduru 5-6 dəfə təkrarlayın, sonra toxumları qurudun.
Bu üsul daha sürətli cücərməyə kömək edən daxili prosesləri aktivləşdirir.

Bu üsul xüsusilə pomidor, bibər və xiyar toxumları üçün təsirli olur , onların cücərmə sürətini əhəmiyyətli dərəcədə artırmağa kömək edir.
Köhnə toxumları atmayın! Budur, onları həyata qaytarmağın sübut edilmiş yolları.Qiymətli bitkilərin köhnə toxumları hələ də həyata qaytarıla bilə

Stimullaşdırıcı məhlullarda islatma
Toxumların cücərməsini yaxşılaşdırmaq üçün xüsusi təbii və kimyəvi stimulyatorlardan istifadə edə bilərsiniz.

Hidrogen peroksid. 3% məhlulu 1:9 nisbətində seyreltin və toxumları 2-24 saat içində buraxın. Bu, oksigenləşməni yaxşılaşdırır və cücərməni sürətləndirir.

Aloe suyu. Kəsilmiş aloe yarpaqlarından suyu sıxın (bitki ən azı 3 yaşında olmalıdır), su ilə 1: 1 nisbətində seyreltin. Toxumları 6 saat isladın – bu, onların xəstəliklərə qarşı müqavimətini artıracaq.

Kamfora spirti. 100 ml suya 12 damcı kamfora spirti əlavə edin, toxumları 24 saat buraxın. Qovun, qarpız və ya balqabaq kimi sıx bir qabığı olan məhsullar üçün uyğundur.

Bal həlli. 200 ml ilıq suda həll olunmuş balda, 6-8 saat toxumları buraxın. Bu, onları faydalı mikroelementlərlə təmin edəcəkdir.

Bu üsulların hər biri cücərmə enerjisini artırmağa və gələcək cücərtiləri gücləndirməyə kömək edəcəkdir.

İsti torpaqda əkin
Digər maraqlı stimullaşdırma üsulu əvvəlcədən isidilmiş torpaqda əkməkdir. Bu, toxumların sürətli oyanmasına kömək edir.

Hazırlanmış torpağı isti su ilə sulayın (qaynar su deyil, təxminən 50 ° C).
Torpağın isti, lakin isti olmaması üçün bir az sərinləyin.
Quru toxumları səthə qoyun və ya nazik bir torpaq təbəqəsi ilə səpin (tərəvəz bitkiləri üçün – 0,5-1 sm, çiçəklər üçün, məsələn, petuniyalar üçün, toxumlar səthdə qalır).
Üstünə su səpin, qabı filmlə örtün və isti yerdə (24-26°C) qoyun.
Bu üsul toxumların tez nəm udmasına və böyüməsini stimullaşdırmağa imkan verir.

Buna görə köhnə toxumları atmağa tələsməyin – onlar hələ də gələcək məhsul üçün əsas ola bilər! Canlılığı yoxlamaq və temperatur şoku, stimullaşdırıcı məhlullar və ya isidilmiş torpaqdan istifadə edərək toxumları aktivləşdirmək üçün sübut edilmiş üsullardan istifadə edin. Hətta vaxtı keçmiş toxumlar düzgün hazırlanarsa, güclü və sağlam tumurcuqlar verə bilər.












Teref.info © 2015
E-mail: [email protected]            Telefon: 051 933 93 21            Baş redaktor: Nurəddin (Xoca) İsmayılov
Məlumat internet səhifələrində istifadə edildikdə müvafiq keçidin qoyulması mütləqdir.