Gözlərə böyük zərər verir - Bu qidalardan uzuq durun
7-03-2025, 11:08

Bəzi qidalar dadlı olsa da, göz sağlamlığına mənfi təsir göstərə və görmə qabiliyyətini poza bilər. Uzun illər görmə kəskinliyini qorumaq üçün pəhrizinizdə hansı qidaları məhdudlaşdırmalısınız? Dr Chris Steele, ultra işlənmiş qidaların və hətta sadə ağ çörəyin görmə problemləri riskinin artmasına səbəb ola biləcəyini açıqlayıb.
Hamısı hər bir məhsulun glisemik indeksindən (GI) asılıdır.
Ağ çörək
Yüksək GI (70) və 100 q-da 490 mq natrium miqdarına görə ağ çörək yaşa bağlı makula degenerasiyası riskini artıra bilər. Təmizlənmiş karbohidratlardan qaçınmaq lazımdır, çünki bütün taxılları seçmək daha təhlükəsiz seçimdir.Tədqiqatlar göstərir ki, ultra işlənmiş qidalar və hətta sadə ağ çörək göz problemləri riskini artıra bilər. Donuz və emal edilmiş pendir kimi yüksək natriumlu qidalar yüksək təzyiq səbəbiylə tor qişadakı qan damarlarına potensial olaraq zərər verə bilər.
Kartof qızartması
Yüksək glisemik indeksi 75, yağ və duz tərkibi yüksək olan kartof qızartması tez-tez istehlak edildikdə göz sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.Tədqiqat, qızardılmış qidalar və natriumda yüksək pəhrizlərin xoroidal neovaskulyarizasiyanın inkişaf riski ilə əlaqəli olduğunu müəyyən etdi.
Emal edilmiş pendir dilimləri
İşlənmiş pendir dilimlərində tez-tez yüksək səviyyədə duz var - 100 q-da təxminən 1265 mq həddindən artıq natrium istehlakı artan qan təzyiqi ilə əlaqələndirilir ki, bu da hipertansif retinopatiyaya səbəb ola bilər - bu, retinanın qan damarlarına təsir göstərir.Tədqiqatlar göstərir ki, həddindən artıq natrium istehlakı retinal damar sisteminin sağlamlığına potensial olaraq təsir edən hipertansiyona kömək edə bilər.